7 tipov ako vybrať správne elektrické autíčko

Každý z nás si pamätá svoje prvé auto, nech už bolo akékoľvek - malé či veľké, každý ešte aj po rokoch dokáže celkom presne popísať jeho farbu, výbavu a spomenie si na všetky zážitky s ním spojené. Presne tie isté pocity vo Vašich deťoch zanechá spomienka na ich vlastné prvé elektrické autíčko. Preto je vhodné výberu autíčka pre dieťa venovať zvýšenú pozornosť, tá radosť, ktorú potom zbadáte v detských očiach bude stáť zato.

Na toto si pri kúpe elektrického autíčka dajte pozor - inak na to môžete doplatiť.

Aké kritéria rozhodujú?

1. Licencované alebo nelicencované – čo to vlastne znamená?

Zjednodušene len v možnosti používať na elektrickom autičku znaky konkrétnej automobilky – či už sa jedná o značku BMW, Audi, Ford, Volkswagen, Mercedes, Volvo. Pri licencovaných autíčkach, ktoré sú v podstate zmenšenými kópiami skutočných typov sú použité znaky konkrétnych automobiliek na volante, sedačkách a kapote. Sú však nelicencované autíčka horšie? V žiadnom prípade! Majú rovnakú konštrukciu, použité motory, akumulátory, sedačky, rozdiel je len v použití loga danej automobilky, tzv. licencie.

 

2. Jedno alebo dvojmiestne - odhalíme Vám tajomstvo, ktoré mnoho predajcov nechce priznať!

Jedným z najčastejších problémov pri rozhodovaní o kúpe býva, či sa rozhodnúť pre autíčko väčšie alebo menšie, jedno alebo dvojmiestne. V ponuke obchodov sú autíčka aj väčších rozmerov a mnohí ich ponúkajú ako dvojmiestne. Nedajte sa pomýliť – napriek tvaru sedačky, ktorá reálne vyzerá ako dvojsedadlo môže byť autíčko určené len pre jedného šoféra – aj keď je samozrejme možné, že sa do neho usadia aj 2 menšie deti. A kde je to tajomstvo? Základným rozdielom medzi týmito typmi elektrických autíčok, ktorý si veľmi rýchlo všimnete je ten, že akékoľvek dvojmiestne autíčko má volant umiestnený naľavo na prístrojovej doske, súbežne s tým je posunutý naľavo aj plynový pedál, čím sa vytvorí dostatok priestoru napravo pre spolujazdca. Pokiaľ je volant umiestnený v strede – autíčko je jednomiestne. Dvojmiestne autíčka sú prevádzkovo a parametrami prispôsobené zvýšeným nárokom.

 

3. Druh elektrického autíčka – sedan alebo jeep?

Záleží na preferencii. Všetky sú dostupné vo viacerých farebných kombináciách a verziách výbavy.

Sedany sú v podstate minikópie obľúbených automobilov. Sú určené predovšetkým pre mladšie a menšie deti a pre jazdu na betóne, spevnenom podklade, tvrdom povrchu s miernym sklonom. Menej vhodné sú pre jazdu v teréne a na tráve kvôli hladkému dezénu kolies.

Jeepy sú rozmerovo väčšie, ťažšie a tieto elektrické autíčka sú určené aj na jazdu v ťažšom teréne, na tráve – výhodou sú štrukturované dezény kolies a vyššia svetlá výška. Vo väčšine prípadov majú aj vyšší výkon motorov.

 

4. Vek dieťaťa – nepodceňujte to!

Pri výbere nového vozidla pre Vaše dieťa je rozhodujúca jeho veľkosť. Skúste sa pri výbere zamyslieť, aká veľkosť je vzhľadom na jeho vek a výšku vyhovujúca. Čim väčšie autíčko, tým zložitejšie a namáhavejšie ovládanie. A deti chcú skôr alebo neskôr vyskúšať aj jazdu sami, nielen pod dozorom rodičovského diaľkového ovládača.

 

5. Pohon 2x2 alebo 4x4? Zvážte typ autíčka, terén na ktorom bude jazdiť.

Pokiaľ budete jazdiť na nerovnom teréne, tráve,piesku – uprednostnite elektrické autíčko s pohonom na vśetky kolesá. Pokiaľ je terén ideálny, prípadne interier v žiadnom prípade sa netreba báť modelov s pohonom len na zadné kolesá.

 

6. Výkon batérie – 12 či 24V? Čo to vlastne znamená v praxi?

V ponukách sa stretnete s údajmi ako 6V/4,5 Ah, 12V/7Ah alebo 12V/10Ah. V skutočnosti to napríklad znamená, že batéria má kapacitu 4,4 ampéra. V praxi to znamená, že čím vyššie je číslo Ah, tým autíčko disponuje dlhším dojazd a dobou jazdy. V reále pri 4,5 Ah autíčko dosiahne dobu jazdy (závislú od terénu) cca 1-1,5 hodiny, pri 10Ah je táto doba až 2,5-3 hodiny. V princípe platí, čím váčšie autíčko, tým silnejší motor, silnejší akumulátor ale aj vyššia cena.

 

7. Výbava elektrického autíčka

V súčasnej ponuke je dobré všímať si aj doplnkovú ponuku. Veď aj pri kúpe auta porovnávate výbavu, farbu a materiál sedadiel, kvalitu pneumatík, doplnkové funkcie. V súčasnosti je už štandartom pripojenie na bluetooth, vlastné FM radio, podsvietenie budíkov na prístrojovke a sedačky potiahnuté eko kožou. Štandartom sú aj svietiace svetlá, zvukové efekty a otváracie dvere. Treba si však všímať aj zloženie kolies - EVA kolesá sú zárukou tichej a pohodlnej jazdy. Nezabudnite na bonusy – ako je úchyt na odťah autíčka, keď mu dôjde „benzín“, plachta na zakrytie autíčka pri parkovaní a pod. Každý z modelov je v kompletnom balení, s nabíjačkou, akumulátorom a diaľkovým ovládaním pre rodiča. Nie je nutné niečo dokupovať. V prípade elektrických autíčok však naozaj platí úmera - čim väčšie a lepšie, tým zároveň stúpa aj cena.

 

Pre tých, ktorí to dočítali až sem – jedna tajná rada na záver.

AK SA NEBUDETE AJ TAK VEDIEŤ ROZHODNÚŤ, OBRÁŤŤE SA NA VÁŠHO BUDÚCEHO MALÉHO ŠOFĚRA. JEHO REAKCIA A VÝBER VÁS 100% PREKVAPÍ !!!!!!!