Diagnostika problémov s autíčkom

Každý výrobok či už rc model alebo detské elektrické autíčko môže časom vykazovať problém. Táto skutočnosť je daná tým, že obsahuje veľké množstvo elektrických a elektronických komponentov vrátane batériového napájania. Množstvo problémov sa dá vyriešiť obratom pri troche laborovania, no niektoré si môžu vyžiadať servisný zásah. Každý jeden problém sa dá prostredníctvom správnej diagnostiky vyriešiť a neexistuje problém, ktorý by nebolo možné vyriešiť. Nižšie si spomenieme niekoľko problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť na dieloch autíčka.

Aké možné problémy pri prevádzke môžu vzniknúť?

1. Elektrické autíčko sa nepohybuje iba vydáva zvuky/svetlá pri štartovaní

V praxi a pri našich autíčkach nieje možné aby pri chybe elektroniky autíčko nebolo schopné jazdy. Naše riadiace jednotky majú množstvo bezpečnostných ochrán, ktoré zabezpečujú, že v prípade vážneho problému autíčko ani nenaštartuje/nezapne sa. Akonáhle Vám autíčko zvukovo naštartuje, prípadne svieti no nepohne sa, problém je na 100% v batérii. Takáto chyba sa môže vyskytnúť buď v prípade ak nabíjačka nenabíja správne batériu, prípadne ak baterka bola vybitá pod 10% svojej kapacity (ľudovo do mŕtva) a následne bola ponechaná v tomto stave bez nabíjania niekoľko minút/hodín, prípadne bola vystavená nízkym teplotám hlavne v zime. 

Spôsob nápravy problému:

  • pripojenie batérie na zdroj inteligentnej mikroprocesorovej nabíjačky, prípadne na auto/moto nabíjačku a následné nabitie (táto nabíjačka dokáže sama zdiagnostikovať stav batérie a nabíjací cyklus automaticky prispôsobiť stavu nabitia)

Spôsob predchádzania problému: 

  • autíčko nevybíjajte do absolútneho vybitia, kedy následkom straty energie dôjde až k zastaveniu motorov. Batériu vybíjajte len do cca 15-20% kapacity a následne hlavne v zime batériu buď nabite, prípadne pri dlhšom skladovaní ju ponechajte voľne stáť pri izbovej teplote nabitú na aspoň 50% (nakoľko batéria vplyvom chemických procesov časom samovoľne vybíja nabitú kapacitu).

 

2. Elektrické autíčko sa pohybuje no po chvíli sa reštartuje prípadne zastaví

Táto chyba nastáva v prípade problému s ,,tepelnou poistkou,,. Táto poistka je pripevnená vo vzdialenosti cca 10-15 cm od batérie na plusovom kábli (červený) v čiernom plastovom puzdre veľkosti cca 3x5 cm. Slúži na ochranu pred prehriatím motorov, elektroniky a batérie, prípadne káblov po celom autíčku hlavne v letných mesiacoch kedy počas prevádzky vo vysokej teplote môže dôjsť k prehriatiu. Správna funkcia tejto súčiastky by mala byť nasledovná - ak autíčko jazdí v teplote 35 C dlhšiu dobu pod záťažou, akonáhle poistka zaregistruje zvýšený odpor vo vodičoch elektroniky na chvíľu sa preruší až pokiaľ nevychladne, prípadne pokiaľ nebude bezpečné s autíčkom pokračovať. 

Spôsob nápravy problému:

  • ak je poistka poškodená a autíčko vypína aj v prípade prevádzky v nížších teplotách prípadne pri jazde kde je zjavné, že autíčko nemôže byť pod permanentnou záťažou, je chyba v poistke. Jediná náprava v tomto prípade je nás o tejto skutočnosti informovať a následne si novú tepelnú poistku od nás nechať zaslať a vymeniť ju.

Spôsob predchádzania problému: 

  • bohužiaľ tejto chybe sa nedá nijak predchádzať, táto súčiastka je pevne uzatvorená vo svojom vlastnom puzdre a nakoľko slúži ako bezpečnostný prvok nieje možné ju ani rozoberať prípadne opravovať. Z tohoto dôvodu je vykonaná vždy výmena danej poistky za nový kus.

 

3. Elektrické autíčko nereaguje na diaľkový ovládač

Pri tomto probléme je nutné si špecifikovať, či autíčko dokáže jazdiť v poriadku bez diaľkového ovládača za pomoci plynového pedála a volantu v autíčku, alebo nie. Ak autíčko dokáže bez problémov jazdiť bez pripojeného diaľkového ovládača, značí to, že chyba je na 100% na strane samotného diaľkového ovládača. Ak autíčko jazdiť nedokáže ani s ovládačom a ani bez ovládača je chyba na strane riadiacej jednotky elektrického autíčka.

Spôsob nápravy problému:

  • tento problém v prípade bezproblémovej jazdy bez ovládača je možné vyriešiť výmenou diaľkového ovládania za nový kus. V tomto prípade nám úplne postačí vyfotiť daný ovládač (nakoľko existuje niekoľko verzií diaľkových ovládačov) a ten nám zaslať samotný na výmenu/reklamáciu. Ak autíčko nedokáže jazdiť bez ovládača, prípadne nedokáže zatáčať alebo nereaguje je chyba v riadiacej jednotky. V tomto prípade nám taktiež postačí jednotku vybrať a zaslať danú jednotku na výmenu/reklamáciu ku nám na firmu. Tieto problémy sa vždy riešia výmenou za nový ks (jednotky a diaľkové ovládače sa z princípu neservisujú).

Spôsob predchádzania problému: 

  • týmto problémom nieje možné predchádzať.
  • POZOR - pri vybití batérií v diaľkovom ovládači a ich výmene za nové sa vždy diaľkový ovládač od autíčka odpáruje a je nutné po výmene autíčko s ovládačom na novo spárovať!

 

4. Elektrické autíčko vydáva ,,iné,, zvuky smerom od motorov a prevodovky

Pri tomto type problému je nutné si vopred určiť či sa dané koleso, prípadne motor ešte točí, prípadne netočí. Ak sa daný motor točí, ale dané koleso vydáva iné zvuky alebo ide viditeľne ťažšie než iné je problém v prevodom ústrojenstve prevodovky motora. Ak sa daný motor netočí je chyba v motore daného kolesa.

Spôsob nápravy problému:

  • nutná výmena prevodky prípadne komplet motorej jednotky autíčka.

Spôsob predchádzania problému: 

  • v prípade poškodenej prevodky je najjednoduchším spôsobom autíčko nepreťažovať, prípadne nejazdiť extrémne ťažký terén. Tento problém zvyčajne vznikne pri extrémnom preťažovaní autíčka, či už jeho nosnosti (kedy je mnohonásobne prekročená) prípadne vystaveniu extrémnym podmienkam jazdy (extrémne vysoký kopec, driftovanie a podobne.. )
  • v prípade poškodeného motora si treba uvedomiť, že jednosmerné motory používané v detských autíčkach sú spotrebný tovar, majú istú životnosť a vplyvom najazdených km a ich prevádzky sa môžu poškodiť (ako bežný motor u automobilu) kedy je nutná ich výmena. Motor obsahuje medené vynutie, kedy vplyvom nečistôt prípadne nadmernej vlhkosti môže dôjsť ku poškodeniu daného vynutia a následnom pretrhnutí. V tomto prípade už motor nieje schopný jazdy. Najlepší spôsob ako poškodeniu motoru prechádzať je nejazdiť po vode, jazdiť v suchom prostredí, prípadne raz za čas dané motory očistiť od hrubých nečistôt.

 

Záverom by sme radi pripomenuli, že každý problém sa dá vyriešiť, množstvo problémov sa dokonca dá vyriešiť diaľkovo bez zbytočných komplikácii so zasielaním kompletného tovaru na reklamáciu. Ak sa Vám náhodou nejaký problém vyskytol, prosíme o kontakt emailom prípadne telefonicky a naše servisne oddelenie sa Vám pokúsi problém vyriešiť obratom :)