6 tipov na predĺženie letu

Tieto tipy Vám môžu pomôcť získať a vyťažiť pomocou nich dlhšiu dobu letu. Samozrejme zázraky sa však nedejú a ak výrobca udáva dobu letu cca 8 min, je nerealistické veriť v 20 min a viac vo vzduchu pri dodržaní týchto rád. Z toho dôvodu je výhodné a odporúčam Vám mať vždy po ruke náhradnú sadu batérií, aby ste mohli pokračovať v lietaní po vybití batérie, ktorú Váš dron už obsahuje. Dĺžka letu väčšiny kvadrokoptér sa pohybuje medzi 3 - 18 min. Tieto doby sú stanovené a ovplyvnené kapacitou akumulátorov, ktoré výrobcovia do kvadrokoptér vkladajú. Tu je 6 tipov, ako si predĺžiť dobu letu.

1. Odhoďte kameru

Je to úplná bomba, ak môžete lietať a zároveň vidieť všetko z vtáčej perspektívy. Či už na displeji, inteligentnom telefóne alebo si to všetko zaznamenávate len na kartu a prehrajete si to až doma. Ak Vás však až tak nezaujíma natáčanie videí alebo fotografií jednoducho odhoďte kameru a lietajte bez nej. Dĺžka letu sa Vám predĺži až o 30%.

2. Zvoľte akumulátor s vyššou kapacitou mAh

Prevažná väčšina dronov je dodávaná s akumulátormi 3,7 V strednej kapacity v rozmedzí 350- 700 mAh, ktoré zaručujú dobu letu v spodnej hranici časového intervalu 6 - 8 min. Pokiaľ chcete viac a dlhšie lietať, vyberte a vymeňte si batériu v drone za batériu s väčšou kapacitou mAh. Predtým je však potrebné skontrolovať si špecifikáciu Vášho modelu, to znamená akú najvyššiu kapacitu môže zvládnuť. Nezabudnite však ani na napätie, určite pre drony s 3,7 V aku nie je vhodný 7,4 V akumulátor. V najnovších ponukách predajcov sa objavujú aj cenovo dostupné celé sety akumulátorov, kde je možné nabíjať viacero akumulátorov naraz a to Vám dobu letu na jedno nabitie pri výmene batérii môže predĺžiť až 4 násobne.

Táto voľba je však výhodná  len po istú hranicu. Vo väčšine prípadov býva zvykom, že čím je kapacita batérie väčšia, tým je zároveň ťažšia a v tom prípade dron nesie väčšiu váhu a dĺžka letu sa nejako extrémne alebo viditeľne nepredĺži bude mať skôr negatívny efekt. Vždy je lepšie osloviť obchod s prosbou o radu, príp. poslať jednoducho e-mail. Určite Vám vyhovieme.

3. Lietajte za vhodných podmienok

Znie to možno síce akosi neodborne, ale je to tak. Pokiaľ lietate vonku, vyhnite sa lietaniu behom zlých veterných podmienok alebo dažďa.  Udržanie dronu vo vzduchu tak vyžaduje od batérie viac energie ako obvykle a dĺžka letu sa tým skracuje. Obdobne to platí aj pri teplotách pod 10 stupňov C . Ideálne je lietať pri slnečnom počasí alebo ľahko vánku, čo umožní vyťažit z kapacity baterie maximum.

4. Dodržujte pravidlo 40 - 80

Kedysi bolo odporúčané batériu úplne nabiť a potom ju pred ďalším nabitím kompletne vybiť.  Teraz je to však inak a pokiaľ používate Li-ion batérie(čo je najbežnejšie) k napájaniu Vašej kvadrokoptéry, môžete nevedomky a nechtiac skracovať jej životnosť. Priemerná Li-ion batéria môže byť plne nabitá alebo vybitá cca 300 - 500 krát pred tým, ako skončí jej životnosť. Rozdiel pomerne značný! Čím to je? Začína to už pri prvom lete, kedy dodaná batéria, napriek tomu, že je nová nedosahuje plnú kapacitu. Jej úplná kapacita sa dosiahne až pri cca 7 - 10 nabití, aj tu je však dôležité, aby vybitie nebolo úplné. Pokiaľ klesne pod stanovenú kapacitu, batéria sa rýchlejšie "unaví" a nedokážete ju nabiť na jej maximum a zároveň každým ďalším nabitím sa jej kapacita znižuje. Jednoducho môžete predĺžiť životnosť batérie tým, že ju budete nabíjať len z polovice alebo zo 40 až 80%. Samozrejme platí pravidlo, že batérie sa nesmú prebíjať, čiže neplatí čím dlhšie, tým lepšie. Efekt na životnosť má tiež teplota, nabíjanie v teple pri 30 st. C zníži jej kapacitu až o 3o%. Čiže spočítané: Nabíjajte s rozumom, neprebíjajte a radšej v chlade.

5. Nabíjanie v správny čas.

Ak batériu nabíjate po dolietaní a lietať idete až na ďalší deň, prípadne neskôr, neúmyselne tým znižujete kapacitu batérie. Ideálne je, keď ju nabíjate len pár hodín pred tým, ako idete lietať. Nabíjacie batérie strácajú každý deň určité percento zo svojej kapacity už vo chvíli, keď ju odpojíte od nabíjačky.

6. Experimentujte s veľkosťami vrtulí

Veľkosť Vašich vrtulí môže mať efekt na energiu, ktorú Váš stroj spotrebováva.Pokiaľ používate kameru, je samozrejme vhodné používať väčšie vrtule, alebo tie, ktoré odporúča výrobca a sú súčasťou balenia. Pokiaľ kameru nepridáte alebo nepoužívate, je lepším riešením použiť malé vrtule. Samozejme táto možnosť je len pre tých, ktorí na to majú zručnosti a už čo to vedia nielen o možnostiach výberu správnych vrtulí , ale majú aj schopnosti vymeniť ich správne, v stanovenom poradí.